Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ciasto Milky Way 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciemny biszkopt przekładany mlecznym kremem.

Ciasto Milky Way 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto Milky Way 5

 

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka palmy (najlepiej Kasi)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Ciasto Milky Way 5
Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do jajecznego kremu stopniowo dosypywać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie, ale bardzo delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przelać do dużej natłuszczonej foremki, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczony biszkopt dobrze ostudzić, najlepiej upiec go dzień wcześniej. Masa: Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier i cukier waniliowy. Mleko z cukrem podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści, ostudzić. Palmę dobrze utrzeć. Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na pół, na 2 płaty. Jeden ułożyć w blaszce. Ja dodatkowo nasączyłam biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem i wodą. Na biszkopcie rozłożyć mleczną masę, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem biszkoptu. Wierzch polać dowolną polewą czekoladową, np. czekoladą deserową rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem 3-4 łyżek mleka.
Ciasto Milky Way 5
Jajka ubite z cukrem na puszysty krem do biszkoptu.
Ciasto Milky Way 5
Krem jajeczny wymieszany z mąką kakao i proszkiem do pieczenia przelany do foremki.
Ciasto Milky Way 5
Mleczny krem przygotowany z palmy mleka cukru i mleka w proszku.
Ciasto Milky Way 5
Ostudzony biszkopt przekrojony na dwa duże płaty.