alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ciasto mleczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Eleganckie ciasto z biszkoptem i masą mleczno-czekoladową

Ciasto mleczne

Składniki:

Ciasto mleczne

 

 

  • Polewa:
  • 6 łyżek mleka 3,6%
  • 15 dag mlecznej czekolady

 

  • Masa:
  • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150 ml mleka 3,6%
  • 10 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto mleczne
Oddzielić żółtka od białek. Z białek i cukru ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wlewać żółtka. Nadal ubijać i wsypywać mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wlać biszkopt. Piec w temp. 170 st. C przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Po czym przekroić na pół wzdłuż. Przygotować masę: wymieszać cukier z cukrem waniliowym, wsypać do mleka, zagotować. Pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć margarynę. Stale ucierając, wsypywać mleko w proszku i zimną masę mleczną. Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim. Wierzch polać masą: zetrzeć czekoladę, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, aż się stopi ale nie zagotowywać, lekko przestudzić. Kiedy ciasto będzie gotowe, odczekać aż ostygnie, po czym wstawić do lodówki, aby się schłodziło i zastygło.