Sposób przygotowania:
Ciasto wyśmienite z nutą pomarańczową
Ciasto : Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i dalej ubijać. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. podzielić ciasto na pół, do jasnej masy dodać czubatą łyżkę mąki, do ciemnej 2 łyżki ciemnego kakao. Blaszkę o wymiarach 25 x 40cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, piec około 40 min 180st. Ja piekłam 2 ciasta na raz, w dwóch takich samych blaszkach. Można najpierw zrobić ciasto jasne,oczywiście z połowy składników, następnie ciasto ciemne. Ciemne ciasto nasączyć ponczem, wyłożyć zimną masę jabłkową, przykryć ciastem jasnym, nasączyć ponczem, posmarować bitą śmietaną ciemną, potem jasną.
wykonanie masy jabłkowej: Jabłka wyłożyć ze słoików do garnka, podgrzać (dałam jabłka prażone bez cukru swojej roboty) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (1/4 szklanki) spęczniałą dodać do wrzących jabłek razem z cukrem waniliowym i cukrem do własnego smaku, dokładnie wymieszać, wystudzić. wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę ubić na sztywno, dodać puder do smaku, następnie zagęstniki, podzielić na dwie części, biała część ma być większa, do mniejszej dodać kakao i lekko ubić. Gotowe ciasto polać w kilku miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Wykałaczką porozciągać pajączki, Ostrym nożem maczanym we wrzątku, zrobić dowolną krateczkę, posypać startą czekoladą z orzechami. Smacznego.
wykonanie masy jabłkowej: Jabłka wyłożyć ze słoików do garnka, podgrzać (dałam jabłka prażone bez cukru swojej roboty) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (1/4 szklanki) spęczniałą dodać do wrzących jabłek razem z cukrem waniliowym i cukrem do własnego smaku, dokładnie wymieszać, wystudzić. wykonanie masy śmietanowej: Śmietanę ubić na sztywno, dodać puder do smaku, następnie zagęstniki, podzielić na dwie części, biała część ma być większa, do mniejszej dodać kakao i lekko ubić. Gotowe ciasto polać w kilku miejscach konfiturą morelową, wymieszaną z kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Wykałaczką porozciągać pajączki, Ostrym nożem maczanym we wrzątku, zrobić dowolną krateczkę, posypać startą czekoladą z orzechami. Smacznego.
A.B.
anullka7
Natala1210