Sposób przygotowania:
Szarlotka morelowa
KRUCHE CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z miękką margaryną. Dodajemy utarte jajka i wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta wstawiamy do zamrażalnika, natomiast 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ok. 25x35 cm posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką. Wykładamy dno i dokładnie boki blaszki. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki- najlepiej jabłko podzielić na ósemki, a następnie na grubsze plasterki. Pokrojone jabłka układamy równo na cieście, posypujemy suszonymi morelami pokrojonymi na kawałki. MASA: Gotujemy kisiel z podanych składników, dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i tyle cukru, ile jest w przepisie ( można dodać trochę mniej- jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego ). Gorący kisiel rozprowadzamy na owocach. Całość posypujemy pozostałym ciastem z zamrażalnika startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, tyle, że masa z kisieli jest troszkę rzadka od budyniowej- dopiero po kilku godzinach w lodówce robi się bardziej zwarta. SMACZNEGO :)