grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ciasto muffin mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto muffin przygotowane w jednej formie zamiast w kilku pojedynczych foremkach. Ciasto jest bardzo czekoladowe, wilgotne i aromatyczne.

Ciasto muffin mocno czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto muffin mocno czekoladowe

Na 2 formy o średnicy 12 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto muffin mocno czekoladowe

Mokre skladniki

Ciasto muffin mocno czekoladowe
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

Na początek mieszamy mokre składniki: jaja, mleko i olej. Składniki możemy zmiksować, ale tylko do połączenia sie składników.

Suche skladniki

Ciasto muffin mocno czekoladowe
Cukier biały możemy zastąpić brązowym lub stewią.

W drugiej misce mieszamy suche składniki: cukier oraz przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

Ciasto na muffiny

Ciasto muffin mocno czekoladowe
Ciasta na muffiny nie mieszamy za długo, aby nie straciło swojej delikatności.

Mokre składniki łączymy z suchymi. Dodajemy czekoladę białą oraz gorzką pokrojoną w grubą kostkę.

Pieczenie ciasta

Ciasto muffin mocno czekoladowe
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto przelewamy do 2 foremek o średnicy 12 cm. Ciasto możemy upiec również w jednej większej formie o średnicy 20 cm lub w pojedynczych standardowych foremkach na muffiny.

Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut, pojedyncze muffinki ok. 15-20 minut.