rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ciasto na drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto na drożdżówki najlepsze jest wtedy, kiedy przy wyrastaniu nie ma w sobie zbyt dużo mąki. Wypieki są wtedy bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.

Ciasto na drożdżówki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na drożdżówki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na drożdżówki
Do delikatnie podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier waniliowy i łyżkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- ok. 15 minut. Jajka roztrzepujemy wraz z cukrem pudrem. Do plastikowej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz szczyptę soli. Wlewamy roztrzepane jajka i zaczyn drożdżowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia- ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat posypany mąką lub na stolnicę silikonową (wtedy używamy zdecydowanie mniej mąki). Odrywamy po kawałku formując okrągłe podstawy pod drożdżówki lub wałkujemy na prostokąt i wycinamy kubkiem. Przygotowane zostawiamy jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia. Nadziewamy dowolnym składnikiem robiąc w środku wgłębienie mniejszą szklanką.Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, dlatego robiąc je i pozostawiając do wyrośnięcia nie stawiajmy go w miejscu bezpośrednio narażonym na taki przeciąg.
Ciasto na drożdżówki
Mąkę i roztopiony tłuszcz dajemy do plastikowej miski
Ciasto na drożdżówki
Jajka roztrzepujemy z dodatkiem cukru pudru
Ciasto na drożdżówki
Z mleka, drożdży i cukru waniliowego robimy zaczyn
Ciasto na drożdżówki
Wszystkie składniki dodajemy do mąki z tłuszczem i mieszamy na jednolitą masę

Tagi:

jajko jajka