Sposób przygotowania:
Podstawowe ciasto drożdżowe
Do plastikowej miski kuchennej wsypałam odpowiednio mąkę pszenną oraz sól.Całość bardzo dokładnie wymieszałam ze sobą. W osobnym naczyniu rozpuściłam drożdże zalewając je chłodnym mlekiem ( domowa temperatura). Taki roztwór następnie przelałam do miski z mąką pszenną.Wbiłam całe trzy surowe jaja i dodałam olej. Energicznie zagniotłam ciasto ( polecam przed ugniataniem ciasta oprószyć sobie dłonie mąką-nie będzie się tak lepiło). Gotowe ciasto wyłożyłam na podsypanej mąką stolnicy i nakryłam ściereczką. W ciągu godziny ciasto mi wyrosło.
Z takiego ciasta zrobiłam pampuchy,ale można również zrobić rogale,pączki ;-)
Oto mój własny przepis na pampuchy:
Stolnicę przesypałam mąką pszenną i wyłożyłam urośnięte ciasto. Jedną połowę odstawiłam na bok, drugą połowę rozwałkowałam na grubość ciasta na pierogi. Mniej więcej na środek brzegu ( na zdjęciu) ułożyłam łyżeczkę zagęszczonego dżemu truskawkowego. Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. Zawinęłam, przyklepałam i wierzchem filiżanki odciągnęłam bułeczkę. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta. W dużym szerokim garnku zagotowałam wodę jakieś 3 litry. W między czasie zawiązałam pieluchę tetrową i obwiązałam na około sznurkiem. Wyłożyłam na wierzch surowe pampuchy i przykryłam pokrywką. Na parze gotowałam z początku 15 minut, potem po 10 minut. Na wierzch pampuchy polałam sokiem z dodatkiem jagód. Jeśli mamy dżem własnej roboty bez żel-fix jak w moim przypadku podgrzałam go w garnku, dodałam skrobię ziemniaczaną ( ona wtedy wiąże składniki) i odstawiłam z zimne miejsce by dżem ostygł. Pampuchy są w dotyku jak gąbka, a w smaku..mmmm
Z takiego ciasta zrobiłam pampuchy,ale można również zrobić rogale,pączki ;-)
Oto mój własny przepis na pampuchy:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży,
- 2,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- dżem truskawkowy ( 1 łyżeczka na 1 pampuch) 300 ml
- sok jagodowy 250 ml
- skrobia ziemniaczana 2 łyżki
- PODANE SKŁADNIKI SĄ NA 24 PAMPUCHY
Stolnicę przesypałam mąką pszenną i wyłożyłam urośnięte ciasto. Jedną połowę odstawiłam na bok, drugą połowę rozwałkowałam na grubość ciasta na pierogi. Mniej więcej na środek brzegu ( na zdjęciu) ułożyłam łyżeczkę zagęszczonego dżemu truskawkowego. Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. Zawinęłam, przyklepałam i wierzchem filiżanki odciągnęłam bułeczkę. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta. W dużym szerokim garnku zagotowałam wodę jakieś 3 litry. W między czasie zawiązałam pieluchę tetrową i obwiązałam na około sznurkiem. Wyłożyłam na wierzch surowe pampuchy i przykryłam pokrywką. Na parze gotowałam z początku 15 minut, potem po 10 minut. Na wierzch pampuchy polałam sokiem z dodatkiem jagód. Jeśli mamy dżem własnej roboty bez żel-fix jak w moim przypadku podgrzałam go w garnku, dodałam skrobię ziemniaczaną ( ona wtedy wiąże składniki) i odstawiłam z zimne miejsce by dżem ostygł. Pampuchy są w dotyku jak gąbka, a w smaku..mmmm
gosia56
misia14
msewka
evita0007
Babciagramolka
msewka
msewka
Zagęszczony dżem to mniemam,że gęsty.
I co to znaczy >
Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. ? Chyba wodą albo coś?
Poza tym nadal twierdzę,że mleko do rozczynu powinno być podgrzane a nie chłodne.Tytuł zobowiązuje.Nie piszesz moje ciasto drożdżowe a podstawowe więc raczej ma być ciepłe ale nie gorące.
Smakowita88
1.Zagęszczony dżem- dżem ponieważ był wodnisty zagęściłam za pomocą skrobi ziemniaczanej.
2.Tak umaczałam ciasto wodą ponieważ wyschło i nie chciało się lepić.
3.Mleko miałam domowej temperatury.
4. Oczywiście=powinnam zmienić opis na MOJE ciasto drożdżowe.
Jeszcze jakieś pytania?pozdrawiam
msewka
Smakowita88
Acha-do ciasta drożdżowego
msewka
To może edytuj i dopisz,bo nie wiadomo kiedy.
Pyza
artus2692
SKOPIOWAŁĄ ZDJECIE JAK KAŻDE TA GRUBA BRZYDKA Z ZEZEM DZIEWCZYNKA PZDR SMAKOSZKU!!!!:):):):):)
Babciagramolka
Artus- nie wnikam w merytoryczność przepisu ale zgłaszam Twoje konto do zablokowania przez Admina za notoryczne łamanie Regulaminu - Twoje wypowiedzi są po prostu nie do zaakceptowania - tak zwracać sie do innych użytkowników nie wolno . To sobie wystawiasz opinię . Doskonale wiemy , że jesteś czyimś klonem - i przykro mi , że ktos posuwa się do takiego chamstwa .
artus2692
CZY Wyyyyyyyyyyyyyyyyyyy MOderatorzy nie widzicie ze to nie jej ZDJECIA!! A tymbardziej PRZEPISY!!!!! Za co bierzecie PIENIĄDZE????? INNYCH TO ODRRAZU ZA PLAGIATY A JEJ NIE???
Babciagramolka
Proszę bardzo - udowodnij skąd wg Ciebie jest to skopiowane tak by można było to uznać za plagiat ..To , ze Tobie czy komuś innemu ( łącznie z Moderatorem ) się wydaje to jeszcze nie podstawa do blokowania przepisu . Jak nie mam przepisu czy zdjecia oryginalnego ( co zarzucasz ) to nic nikomu nie blokuję . Moga Ci sie przepisy i zdjecia nie podobać - mozesz je krytykować, ale nie masz prawa nikogo obrażać , ani zarzucać mu plagiatu jak nie możesz tego udowodnić.
I jesli masz zastżeżenia co do pracy Moderatorek to proszę to zgłosić do Admina uzasadniając o co Ci chodzi a nie publicznie czepiać sie moich finansów bo to nie Twoja sprawa i jest po prostu niegrzeczne.
Masz cos do mnie to pisz to do mnie a nie komus pod przepisem.
Smakowita88
Może źle się wypowiedziałam- chodzi o roztwór zrobiony z rozpuszczonych drożdży z mlekiem Pyzo.Ja dałam przepis jak zrobić ciasto drożdżowe a nie np. rogale,bułki..
Babciagramolka
Ten roztwór nazywa sie rozczyn . Mimo wszystko dobrze by było gdybyś podała co z tego ciasta sie robi - bo przecież ne zostawiasz go surowego - ciasto musi być na coś .Podaj co z niego robisz
Smakowita88
Dobrze-podam.Przepraszam Buniu.Tylko ja nie mam aktualnie zdjęć.Wstawiałam kiedyś przepis na rogale i to właśnie robione z takiego ciasta.
Pyza
dałaś przepis na ciasto, z którego nie wiadomo co potem zrobić czyli przepis do kosza
Smakowita88
Dlaczego mój przepis na przygotowanie ciasta ma iść do kosza? W czym jestem gorsza od tych co dali podobne przepisy?Wyjaśnij Pyzo
zewa
Smakowita wystarczy, że napiszesz co z tego ciasta można zrobić i po kłopocie.
Smakowita88
czyli mam napisać że np.można z niego zrobić.............czy podać jeszcze przepis?
Pyza
zewa
Skoro robisz takie podstawowe ciasto to na pewno poddajesz je dalszej obróbce. Więc to Ty powinnaś wiedzieć do czego je wykorzystujesz. Co z tego ciasta pieczesz czy co tam z niego robisz ???
gosia56
Normalnie do ciasta drozdzowego dodaje się cukier zeby ciasto rosło i do drozdzy tez twoje jest bez cukru więc napewno z niego nic nie upieczesz porządnego a jak ciasto rosnie za długo to tez nie jest juz dobre na wypieki..