Podstawowe ciasto drożdżowe

  • 26
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na surowe ciasto drożdżowe .

Podstawowe ciasto drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Podstawowe ciasto drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Podstawowe ciasto drożdżowe
Do plastikowej miski kuchennej wsypałam odpowiednio mąkę pszenną oraz sól.Całość bardzo dokładnie wymieszałam ze sobą. W osobnym naczyniu rozpuściłam drożdże zalewając je chłodnym mlekiem ( domowa temperatura). Taki roztwór  następnie przelałam do miski z mąką pszenną.Wbiłam całe trzy surowe jaja i dodałam olej. Energicznie zagniotłam ciasto ( polecam przed ugniataniem ciasta oprószyć sobie dłonie mąką-nie będzie się tak lepiło). Gotowe ciasto wyłożyłam na podsypanej mąką stolnicy i nakryłam ściereczką. W ciągu godziny ciasto mi wyrosło.

Z takiego ciasta zrobiłam pampuchy,ale można również zrobić rogale,pączki ;-)

Oto mój własny przepis na pampuchy:



  • 1 kg mąki pszennej

  • 50 g drożdży,

  • 2,5 szklanki mleka

  • 3 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • dżem truskawkowy ( 1 łyżeczka na 1 pampuch) 300 ml

  • sok jagodowy 250 ml

  • skrobia ziemniaczana 2 łyżki

  • PODANE SKŁADNIKI SĄ NA 24 PAMPUCHY


Stolnicę przesypałam mąką pszenną i wyłożyłam urośnięte ciasto. Jedną połowę odstawiłam na bok, drugą połowę rozwałkowałam na grubość ciasta na pierogi. Mniej więcej na środek brzegu ( na zdjęciu) ułożyłam łyżeczkę zagęszczonego dżemu truskawkowego. Na około dżemu palcami umaczałam ciasto. Zawinęłam, przyklepałam i wierzchem filiżanki odciągnęłam bułeczkę. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta. W dużym szerokim garnku zagotowałam wodę jakieś 3 litry. W między czasie zawiązałam pieluchę tetrową i obwiązałam na około sznurkiem. Wyłożyłam na wierzch surowe pampuchy i przykryłam pokrywką. Na parze gotowałam z początku 15 minut, potem po 10 minut. Na wierzch pampuchy polałam sokiem z dodatkiem jagód. Jeśli mamy dżem własnej roboty bez żel-fix jak w moim przypadku podgrzałam go w garnku, dodałam skrobię ziemniaczaną ( ona wtedy wiąże składniki) i odstawiłam z zimne miejsce by dżem ostygł. Pampuchy są w dotyku jak gąbka, a w smaku..mmmm


Podstawowe ciasto drożdżowe
w rondelku rozpuszczone drożdże w chłodnym mleku
Podstawowe ciasto drożdżowe
wszystkie wymieszane razem w misce składniki