zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Ciasto na marmoladzie z kremem serkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest banalne w wykonaniu a smakuje wykwintnie. Marmolada śliwkowa nadaje fajnego smaku, puszysty krem z serkiem wieńczy ciasto.

Ciasto na marmoladzie z kremem serkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto na marmoladzie z kremem serkowym

 

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 120 g cukru zwykłego
  • 125 g masła, w kawałkach
  • 60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie powidła śliwkowe ze skórką)
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 ml mleka

 

  • Krem:
  • 100 g bardzo miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • 100 g serka typu philadelphia (może być Twój smak)
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • połowa laski wanilii (same ziarenka)

Sposób przygotowania:

Ciasto na marmoladzie z kremem serkowym
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni. Foremkę o średnicy 20 cm natłuszczamy, a dno wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieszcamy w misce i miksujemy na niskich obrotach, potem zwiększamy obroty i miksujemy aż masa będzie puszysta, lekko zmieni kolor. Wykładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy ok. 35 minut do suchego patyczka. Chwilę studzimy w formie potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Kiedy ciasto wystygnie, przygotowujemy krem: umieszcamy w naczyniu masło, serek, cukier puder i wanilię i miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy po trochu sok z cytryny aż uzyskamy taką gęstość jaką chcemy - tak aby łatwo się smarował ale nie spływał z ciasta.
Ciasto na marmoladzie z kremem serkowym
Krem rozprowadzamy na cieście i tworzymy esy floresy -ładniej wygląda

Tagi:

jajko jajka