SUPERPRZEPIS

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Oszczędne, łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto, którego przygotowanie trwa bardzo szybko. Można je piec z różnymi owocami!

Składniki:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

maślanka

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanka mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • Kruszonka:
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką
Składniki na ciasto dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki. Przygotować kruszonkę poprzez połączenie masła cukru i mąki. Ciasto przełożyć na blachę (około 12 x 30 cm), włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie ułożyć na nim owoce i kruszonkę. Piec przez kolejne ok 30 minut.

Posypać cukrem pudrem.