jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy dyniowiec

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dyniowe ciasta są rewelacyjne i przynajmniej w moim przypadku uzależniają. Ciągle wymyślam nowe sposoby by przemycić to warzywo w słodkich deserach. Mój ostatni wypiek to połączenie dyni, białej czekolady, puszystego biszkoptu i waniliowej masy

Czekoladowy dyniowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy dyniowiec

BISZKOPT

  • 4 duże, jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanki mąki tortowej,
  • 1/3 szklani mąki ziemniaczanej,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki zimnej wody

MASA BUDYNIOWA

  • 300 gram masła 82% tłuszczu,
  • 0,5 litry mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • Alkohol do smaku

DYNIOWY MUS

  • ok 1,4 kg dyni (waga po obraniu),
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • Około 2- 3 łyżki cukru do smaku,
  • kwasek cytrynowy do smaku

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Czekoladowy dyniowiec

ETAP 1

Czekoladowy dyniowiec
upieczony biszkopt studzimy

BISZKOPT:
Sypkie składniki łączymy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka.

Do puszystej masy dokładamy sypkie składniki i wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę.

Pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

ETAP 2

Czekoladowy dyniowiec
do utartego masła dodajemy budyń

MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń.

Ugotowany studzimy.


Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie stopniowo do masy dodajemy zimny budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

ETAP 3

Czekoladowy dyniowiec
na masie wykonujemy ozdobne rowki

Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt. Po wyrównaniu masy na jej wierzchu wykonujemy ozdobne rowki.

Ciasto schładzamy, a między czasie przygotowujemy mus dyniowy.

ETAP 4

Czekoladowy dyniowiec
pokrojoną dynię gotujemy w wodzie

Dynie kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.

ETAP 5

Czekoladowy dyniowiec
w trzymanym dyniowym musie rozpuszczamy galaretki

Ugotowaną odsączamy z wody i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam niecały litr musu dyniowego.

Do musu dodajemy przegotowaną wodę, tak by w sumie otrzymać 1 litr dyniowej masy.

Tak przygotowaną dynię ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

Tężejącą dyniową masę wykładamy na nasze ciasto. Wierzch wyrównujemy. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu.

ETAP 6

Czekoladowy dyniowiec
polewą z białej czekolady polewamy dyniowe ciasto

WYKOŃCZENIE: Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.

Do ciepłej dodajemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści.

Przestudzoną masę czekoladową wylewamy na zastygnięty dyniowy mus. Wierzch posypujemy orzechami.

Ciasto ponownie schładzamy, by czekolada zastygła.