Sposób przygotowania:
Czekoladowy dyniowiecETAP 1
BISZKOPT:
Sypkie składniki łączymy ze sobą.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka.
Do puszystej masy dokładamy sypkie składniki i wlewamy wodę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę.
Pieczemy około 25 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
ETAP 2
MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń.
Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie stopniowo do masy dodajemy zimny budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
ETAP 3
Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczony biszkopt. Po wyrównaniu masy na jej wierzchu wykonujemy ozdobne rowki.
Ciasto schładzamy, a między czasie przygotowujemy mus dyniowy.
ETAP 4
Dynie kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości.
ETAP 5
Ugotowaną odsączamy z wody i miksujemy. Z tej porcji otrzymałam niecały litr musu dyniowego.
Do musu dodajemy przegotowaną wodę, tak by w sumie otrzymać 1 litr dyniowej masy.
Tak przygotowaną dynię ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy galaretkę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretki. Słodzimy ją do smaku i doprawiamy kwaskiem cytrynowym. Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Tężejącą dyniową masę wykładamy na nasze ciasto. Wierzch wyrównujemy. Ciasto ponownie odstawiamy do chłodu.
ETAP 6
WYKOŃCZENIE: Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Do ciepłej dodajemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści.
Przestudzoną masę czekoladową wylewamy na zastygnięty dyniowy mus. Wierzch posypujemy orzechami.
Ciasto ponownie schładzamy, by czekolada zastygła.
SylaUla
Netka
jaga85
Polecam!
gusia1000