Sposób przygotowania:
Ciasto niby tiramisu wg Ilony
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka jaj ubijamy z solą na sztywną pianę. Żółtka zaś miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę dodając wodę. Ubitą pianę dodajemy do masy żółtkowej. Następnie dodajemy mąki. Wszystkie składniki mieszamy bardzo delikatnie. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy przez około 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa blaty.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Gdy będzie już sztywna dodajemy porcjami mascarpone i delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy mocnym naparem z kawy, przekładamy 2/3 masy. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Gdy będzie już sztywna dodajemy porcjami mascarpone i delikatnie mieszamy. Biszkopt nasączamy mocnym naparem z kawy, przekładamy 2/3 masy. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy kakao.
Tit