Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Ciasto Niebo w Gębie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mojego wykonania Ciasto Niebo w Gębie

Ciasto Niebo w Gębie

Składniki:

Ciasto Niebo w Gębie

 

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 7 dkg Kasi
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 dkg jabłek
  • Bita śmietana:
  • 3 szklanki gęstej słodzonej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dkg cukru
  • Do dekoracji dodać posiekane orzechy lub startą czekoladę

Sposób przygotowania:

Ciasto Niebo w Gębie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać mleko, ostudzoną, roztopioną na parze Kasię i sodę oczyszczoną. Składniki dobrze wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części. Prostokątną formę posmarować Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Na ciasto zetrzeć na pazurkach obrane jabłka. Nakryć drugą częścią ciasta i upiec w piekarniku w temp. 180 stopni.
Trzecią część ciasta upiec oddzielnie w identycznej formie. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywna masę. Podzielić na dwie części. Jedną część śmietany wyłożyć szarlotkę. Przykryć suchym plackiem, a następnie pozostałą częścią śmietany. Wierzch ciasta posypać orzechami lub startą czekoladą.