Sposób przygotowania:
Ciasto Niebo w Gębie
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać mleko, ostudzoną, roztopioną na parze Kasię i sodę oczyszczoną. Składniki dobrze wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części. Prostokątną formę posmarować Kasią, wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Na ciasto zetrzeć na pazurkach obrane jabłka. Nakryć drugą częścią ciasta i upiec w piekarniku w temp. 180 stopni.
Trzecią część ciasta upiec oddzielnie w identycznej formie. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywna masę. Podzielić na dwie części. Jedną część śmietany wyłożyć szarlotkę. Przykryć suchym plackiem, a następnie pozostałą częścią śmietany. Wierzch ciasta posypać orzechami lub startą czekoladą.
Trzecią część ciasta upiec oddzielnie w identycznej formie. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywna masę. Podzielić na dwie części. Jedną część śmietany wyłożyć szarlotkę. Przykryć suchym plackiem, a następnie pozostałą częścią śmietany. Wierzch ciasta posypać orzechami lub startą czekoladą.