czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto jest dość pracochłonne, jednak w smaku po prostu obłędne! Idealne na wyjątkowe uroczystości i Święta.

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

Składniki:

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową

Ciasto jabłkowe:

Mus truskawkowy:

  • 1 litr musu truskawkowego,
  • 2 galaretki truskawkowe.

Beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 50g płatków migdałowych.

Masa śmietanowa:

  • 1 litr śmietany 36%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 opakowania ciastek Delicji z nadzieniem o dowolnym smaku.

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i masą truskawkową
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, cukier i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 25x37cm wyłożyć połowę ciasta, starte jabłka oraz rozwałkowaną drugą część ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st.

2. Mus wymieszać z suchymi galaretkami i podgrzewać, aż galaretki się rozpuszczą, lecz nie gotować! Przestudzić.

3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Masę wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x37cm. Równomiernie rozsmarować i posypać płatkami migdałowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 170st. Ostudzić.

4. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto z jabłkami wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło.