smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Jabłecznik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne delikatne ciasto , gruba warstwa jabłek pachnąca cynamonem. Wszystko posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie.

Jabłecznik  na kruchym cieście

Składniki:

Jabłecznik na kruchym cieście

 

  • 0,5 kg mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml gęstej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym cieście
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić cytryną,wsypać cukier,cynamon i wymieszać. Mąkę wsypać na stolnicę. Żółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki. Dodać sól,proszek do pieczenia, śmietanę i pokruszone masło. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na placek wielkości blaszki. Blaszkę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rozwałkowany placek nakłuwając go widelcem. Następnie wykładamy jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach C około 1 godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.