Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Ciasto "Niebo w gębie"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto "Niebo w gębie" to jedno z moich ulubionych wypieków. Jest to nic innego tylko szarlotka przełożona ciastem kruchym i kremem orzechowym.

Ciasto "Niebo w gębie"

Składniki:

Ciasto "Niebo w gębie"

na ciasto kruche

na masę jabłkową

  • 1 kg jabłek
  • 60 g galaretki cytrynowej

na masę orzechową

dekoracja

  • 30 g płatków czekoladowych

Sposób przygotowania:

Ciasto "Niebo w gębie"
Ciasto kruche:

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło i żółtka łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy dwie godziny w lodówce. Po dwóch godzinach wyjmujemy z lodówki. Dzielimy na dwie połowy. Wałkujemy obydwie połowy. Pieczemy oddzielnie w kwadratowej blaszce przez około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa jabłkowa:

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mus jabłkowy umieszczamy w garnku o grubym dnie. Zagotowujemy. Dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się galaretki. Musem przekładamy blaty ciasta. Studzimy.

Masa orzechowa:

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder i śmeitanfix. Dodaję serek mascarpone. Miksuję. Dodaje zmielone orzechy. Mieszam.

Masę układam na wierzchu ciasta. Posypuję płatkami czekoladowymi. Chłodzę w lodówce dwie godziny.