Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ciasto Niespodzianka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Niespodzianka, bo inne ciasto zaczynałam a inne wyszło.

Ciasto Niespodzianka

Składniki:

Ciasto Niespodzianka

 

  • Orzechowy spód,
  • 8 jajek
  • 7 łyżek mąki tortowej,
  • 1 szkl cukru
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • zapach pomarańczowy,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • krem budyniowy,
  • sok odsączony z brzoskwiń,
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 4 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • ok 1/2 litra osłodzonego naparu kawy,
  • 1/2 słoiczka dżemu domowego lub powideł

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Niespodzianka
Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę.Dodawać po jednym żółtku, a następnie pozostałe składniki.Dokładnie wymieszać, wyłożyć na blachę i piec ok. 35 min.(sprawdzić patyczkiem). Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1,5 litra wody i pozostawić do stężenia. Krem: Zagotować sok z brzoskwiń z cukrem, wlać do niego rozmieszane w wodzie budynie z żółtkami i mąką. Ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem na puszystą masę. Spód posmarować dżemem. 1/2 masy wyłożyć na spód, na to rzędami biszkopty moczone w naparze kawy, pozostałą masę,pokrojone w plasterki brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką. SMACZNEGO!