Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto norweskie z jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, puszyste, mięciutkie, słodkie - to ciasto to prawdziwe niebo w gębie, a jego przygotowanie zajmie kilka minut. Będzie idealny na letni podwieczorek.

Ciasto norweskie z jeżynami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto norweskie z jeżynami

 

  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki roztopionego masła,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 250g jeżyn

Sposób przygotowania:

Ciasto norweskie z jeżynami
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy. Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy (23x28cm). Na wierzchu układamy umyte i osuszone jeżyny. Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem. Smacznego :) Uwaga: 1) Do ciasta możesz wsypać więcej cukru - półtorej szklanki, jeśli lubisz słodsze ciasta. 2) Do ciasta możesz wykorzystać również inne sezonowe owoce.
Ciasto norweskie z jeżynami
W tym czasie ucieramy jajka z cukrem aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystej masy.
Ciasto norweskie z jeżynami
Wówczas wlewamy mleko i masło, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Tagi:

jajko jajka