agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Ciasto o smaku pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto smakuje rewelacyjnie- polecam

Ciasto o smaku pomarańczowym

Składniki:

Ciasto o smaku pomarańczowym

 

  • 5 jajek kurzych
  • sól 1 szczypta
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru pudru do soku
  • 1 Krem budyniowy
  • 400 ml mleka
  • 5 małych, soczystych pomarańczy
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto o smaku pomarańczowym
Przygotować niezbędne składniki na ciasto, sparzyć wrzącą wodą jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka w wysokim naczyniu ubić na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, cukier wanilinowy, oraz żółtka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,partiami dodawać mąkę, połączyć mikserem składniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika do temperatury 180 stopni C. Piec około 40 min. Wyjąć ciasto, przeciąć na połowę, ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z 3 łyżkami cukru pudru. W wysokim naczyniu Do wysokiego naczynia wlać 400 ml mleka. Wsypać zawartość torebki i miksować kilka minut na najwyższych obrotach. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć krem iposmarować ciasto. W dalszej kolejności galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, ułożyć na kremie. Z folii aluminiowej zrobić rant wokół ciasta. Tężejącą galaretką polać pomarańcze, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wówczas przykryć drugim płatem ciasta. Na wierzch można zrobić lukier i posypać kolorową posypką.

Tagi:

jajko jajka