Sposób przygotowania:
Ciasto Oczy Carycy
1. Ciasto: 6 białek ubić na sztywno, dodawać stopniowo ¾ szkl. cukru, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wlać olej, delikatnie wymieszać. W innej misce ubić żółtka i 2 jajka z ½ szkl. cukru. Wsypać 4 łyżki mąki pszennej (przesianej), proszek oraz kakao, delikatnie wymieszać. Obydwie masy wykładać na przemian do blaszki o wymiarach 35x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić na dwa blaty. 2. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić budynie. Wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Następnie utrzeć masło do puszystości. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego kremu. 3. Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzącej wody. Pozostawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. 4. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której go piekliśmy. Wysmarować go ½ kremu budyniowego. Na kremie poukładać nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty wylać tężejącą galaretkę, a następnie schłodzić do stężenia. Na stężałą galaretkę wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej i ostudzonymi czekoladami. Dodatkowo ciasto można posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić do stężenia. Smacznego!