anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Oczy Carycy Cesarzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piekłam dużo różnych ciast ale to zrobilo na mnie niesamowite wrażenie zarówno wizualne jak i smakowo.

Oczy Carycy Cesarzowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Oczy Carycy Cesarzowej

ciasto jasne

ciasto ciemne

  • 6 żółtek
  • 2 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem

  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g cukru pudru
  • 700 ml mleka
  • 500 g margaryny

dodatkowo

  • 3 paczki delicji
  • 2 galaretki owocowe
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Oczy Carycy Cesarzowej
Ciasto jasne

Bialka ubić na sztywno dodac cukier i ubijać na lśniącą pianę. Następnie dodac stopniowo olej oraz przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.

Ciasto ciemne

Żółtka razem z jajami i cukrem utrzec do białości. Następnie dodać olej oraz mąkę przesianą z kakao i proszkiem . Wymieszać Na wysmarowaną i wyłożona papierem blachę wyłożyć ciasta łyżką aby wyszlo łaciate. Upiec okolo40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Krem Na mleku ugotować budyń i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodac zimny budyń.

Galaretki rozmieszać w 1/2 l. Wody. Na ciasto wylozyc połowę kremu i ułożyć delicje w wolne miejsca wlać dobrze tężejącą galaretkę. Wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Na wierzch dać polewę czekoladową.
Oczy Carycy Cesarzowej
oba ciasta powinny mieć jednakową konsystencję
Oczy Carycy Cesarzowej
ciasto przed pieczeniem wyrównać i pomieszać widelcem