zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Pyszne oczy Carycy

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Nie wiem skąd taka nazwa oczy Carycy, ważne że ciasto jest efektowne i bardzo smaczne ;) Ozdobi nie tylko świąteczny stół;)

Pyszne oczy Carycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne oczy Carycy

 

  • Na jasne ciasto:
  • 7 białek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 1/3 szklanki oleju (80 ml)
  • ( u mnie z pestek winogron)

 

  • Na ciasto ciemne:
  • 7 żółtek + 2 całe jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju ( 80 ml)

 

  • Krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła lub miękkiej margaryny Kasia lub Palma

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 dag margaryny (Kasia)

 

 

  • Dodatkowo:
  • Biszkopty okrągłe ( 15 sztuk)
  • 100 ml kawy Inki
  • 2 galaretki ( u mnie wiśniowe) + 750 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Pyszne oczy Carycy
Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką .

Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet. Mąkę , kakao i proszek przesiewam i dodaję partiami , za każdym razem delikatnie mieszam , aż składniki ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „

Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół .

Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producentaw 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia.Całkiem zimny miksuję z masłem , następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksuję .

Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty . Na jeden wykładam połowę masy budyniowej. Na masę układam nasączone w Ince biszkopty , między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę. Odstawiam do lodówki aż dobrze zastygnie, wtedy nakładam resztę masy , na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi , słodkimi kuleczkami.

Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wykładam mocno ciepłą na ciasto.
Pyszne oczy Carycy
Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „
Pyszne oczy Carycy
Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty . Na jeden wykładam połowę masy budyniowej.
Pyszne oczy Carycy
układam nasączone w Ince biszkopty , między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę
Pyszne oczy Carycy
nakładam resztę masy , na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi , słodkimi kuleczkami.