Sposób przygotowania:
Pyszne oczy Carycy
Ciasto białe: Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką .
Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet. Mąkę , kakao i proszek przesiewam i dodaję partiami , za każdym razem delikatnie mieszam , aż składniki ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „
Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół .
Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producentaw 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia.Całkiem zimny miksuję z masłem , następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksuję .
Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty . Na jeden wykładam połowę masy budyniowej. Na masę układam nasączone w Ince biszkopty , między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę. Odstawiam do lodówki aż dobrze zastygnie, wtedy nakładam resztę masy , na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi , słodkimi kuleczkami.
Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wykładam mocno ciepłą na ciasto.
Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet. Mąkę , kakao i proszek przesiewam i dodaję partiami , za każdym razem delikatnie mieszam , aż składniki ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „
Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół .
Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producentaw 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia.Całkiem zimny miksuję z masłem , następnie dodaję po łyżce budyniu, cały czas miksuję .
Upieczone i wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty . Na jeden wykładam połowę masy budyniowej. Na masę układam nasączone w Ince biszkopty , między biszkoptami zostawiam odstępy ( jak na zdjęciu) Następnie wykładam lekko tężejącą galaretkę. Odstawiam do lodówki aż dobrze zastygnie, wtedy nakładam resztę masy , na wierzch robię polewę i posypuję kolorowymi , słodkimi kuleczkami.
Polewa: Margarynę, cukier i wodę zagotowuję, na koniec dodaję kakao i dokładnie mieszam. Wykładam mocno ciepłą na ciasto.
misia5
zbysiowa
Częstuj się ;)
Netka
Pięknie Ci wyszło :)
reanja
bajtek
zbysiowa
Dziękuję Anetko :) Rób bo warto;)
zbysiowa
Oj tak Reniu, aż za bardzo :D
gosiapiotrek23
zbysiowa
Dziękuję :)
zbysiowa
Bajtek, czekam na opinię ;) U nas będzie na święta, Mężuś się domaga :D
marietta
zbysiowa
:)
weronikaS
zbysiowa
Dziękuję ;)
bogusia82
zbysiowa
Oj tak, bardzo smaczne ;)