Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Ciasto oczy carycy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wymaga poświęcania trochę więcej czasu i pracy bo składa się z kilku warstw, ale warto zrobić.

Ciasto oczy carycy

Składniki:

Ciasto oczy carycy

ciasto jasne

  • 6 białek
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łuzka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto ciemne

  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia

masa budyniowa

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1 masło roślinne
  • 2 łyżki cukru

warstwa z biszoptów

  • 20 dag okrągłych biszoptów
  • 2 galaretki agrestowe
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczaknej
  • 1/2 litra wody

polewa czekoladowa

  • 1 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Ciasto oczy carycy

ciasto jasne

Ciasto oczy carycy
Białe ciasto powstałe z ubitej piany z białek

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru i cały czas ubijać. Dodać przesianę mąkę i proszek do pieczenia. Dodać olej i ocet, delikatnie wymieszać łyżką

ciasto ciemne

Ciasto oczy carycy
Ciemne ciasto powstałe z dodania ciemnego kakao

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz pozostałe składniki. Delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką

połączenie ciast

Ciasto oczy carycy
Na cieście powinny powstać tylko wzory, bez załkowitego wymieszania

Ciasto jasne wylać do przygotowanej formy. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne. Patyczkiem wymieszać tworząc wzory

pieczenie ciasta

Ciasto oczy carycy
Upieczone ciasto przekrojone wzdłuż na pół

Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 70 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na pół

ETAP 5:

Ciasto oczy carycy
Masa budyniowa

Budyń ugotować na mleku według przepisu dodając cukier. Ostudzić, a potem zmiksować z masłem

warstwa biszkoptowa

Ciasto oczy carycy
Biszkopty zalane galaretką

Kawę zaparzyć zalewając ją pół litrem gotującej wody i wystudzić. 2 galarekki rozpuścić w pół litrze wody i wystudzić.
Na spodzie rozkrojonego ciasta rozłożyc połowę przygotowanego kremu. Biszkopty kolejno maczać w kawie i rozkładać na kremie. Zalać miejsca między biszkoptami tężejącą galaretką. Włożyć ciasto do lodówki do całkowitego stężenia

polewa czekoladowa

Ciasto oczy carycy
Ciasto polane czekoladą jest już gotowe

Podane składniki rozpuścić, wymieszać i wystudzić. Na warstwę biszkoptów wyłożyć drugą połowę kremu, a na krem wierzch rozkrojonego ciasta. Wystudzoną ale płynną polewą polać ciasto