Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ciasto Oli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najpierw przygotować ciasto: Podane składniki zagnieść razem i wyłożyć na...

Ciasto Oli

Składniki:

Ciasto Oli

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki miękkiej margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 jaja
  • żółtko

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe

 

  • MASA SEROWA:
  • pól kostki miękkiej margaryny
  • pól szklanki cukru
  • cztery serki waniliowe
  • 3 jaja
  • białko
  • budyń śmietankowy
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Oli
Najpierw przygotować ciasto:

Podane składniki zagnieść razem i wyłożyć na prostokątną blaszkę.

Następnie - masa budyniowa:

Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia.

Na koniec - masa serowa:

Margarynę utrzeć z cukrem i, stale ucierając, dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z czterech białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym.

Całość wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

100 g - 210 kcal