zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na smaczne ciasto orzechowe. Doskonałe ciasto na święta, ale nie tylko.

ciasto orzechowe

Składniki:

ciasto orzechowe

 

  • pieczenia, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka masła, brzoskwinie z kompotu, połówki orzechów, bita śmietana

Sposób przygotowania:

ciasto orzechowe
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kakao rozmieszać w mleku, dodać do żółtek, zmieszać z orzechami i stopionym masłem. Wsypać przesianą mąką z proszkiem- wymieszać. Ubić białka i delikatnie zmieszać z masą orzechową. Wlać ciasto do dużej tortownicy wysmarować masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 170*C około 45-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć, udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami oraz połówkami orzechów.