Sposób przygotowania:
Sernik z szarlotką w cieście orzechowymMasa serowa
Masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dalej ucierając dodajemy stopniowo ser i mąki zmieszane z proszkiem
ETAP 2:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy
ETAP 3:
Tortownicę o 24x34 cmśr 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy mase serową. Pieczemy ok 1godz - 1h10 min ( do suchego patyczka) w 180 stopniach (góra-dół)
Ciasto orzechowe
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną masę, cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka- jeszcze chwile ubijamy
ETAP 5:
Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie mieszamy, dodajemy roztopioną margarynę oraz orzechy mieszamy.
ETAP 6:
Masę wylewamy na posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (góra-dół)
Masa jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka wrzucamy na patelnie i przesmażamy do momentu wyparowania płynu. dodajemy cynamon i galaretki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy energicznie aż galaretki się rozpuszczą . ODstawiamy do przestygnięcia
ETAP 8:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/2 masy jabłkowej odstawiamy na 20 min. Po tym czasie na mase wykłądamy papier do pieczenia i wykładamy pozostałe jabłka. Odstawiamy na kilka godz do lodówki do stężenia
Krem
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. cały czas ucierając dodajemy po 2 łyżeczki śm
Układanie ciasta
Ciasto orzechowe przecinamy na pół
Ukłądamy ciasto:
1/2 ciasta, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, masa serowa, kilka łyżek kremu, masa jabłkowa, kilka łyżek kremu, biszkopt, reszta kremu. Posypujemy zmielonymi orzechami do ozdoby
anemon
paolineczka