Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe
Piekarnik nastawić na 175 stopni. Białka jaj ubić na sztywno następnie dodawać kolejno żółtka oraz 4 łyżki wody. Do tego wsypać 300 g cukru z jedną paczką waniliowego cukru i miksować aż masa będzie miała kremową konsystencję. Mąkę, krochmal oraz proszek do pieczenia przesiać i dodać do kremowej masy. delikatnie wymieszać. W formie o średnicy 26 cm umieścić papier piekarniczy. Wlać do formy ciasto i wygładzić. Piec około 45 min. Potem ciasto ostudzić, wyciągnąć z formy i przeciąć na 3 krążki. Dolny krążek posmarować cieńko żelem cytrynowym bądź inną marmoladą. Masę marcepanową wygnieść z cukrem pudrem i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego na wielkość ciasta i położyć na dolny krążek. Mielone orzechy włoskie przypiec na patelni bez dodatku tłuszczu a śmietanę z zagęstnikiem, łyżką cukru i cukrem waniliowym ubić na sztywno. Wymieszać z już ostudzonymi orzechami. Teraz tą śmietaną orzechową posmarować warstwę marcepanową. Przykryć środkowym krążkiem, posmarować go resztą żelu i śmietaną orzechową. Przykryć górnym krążkiem. Cały tort dookoła (górę i boki) wysmarować śmietaną orzechową. Boki posypać mielonymi orzechami. Pozostałą śmietanę ubić z resztą cukru i wraz z połówkami orzechów ozdobić górę tortu.
luna