Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki) dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać , na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blaszkę wsadową posmarować lekko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia Piec w 180 st C około 30 min. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, w poprzek. dopasować do wolnej blaszki , blaszkę wyłożyć folią lub pergaminem, włożyć część ciasta, nasączyć. Wykonanie kremu: Budyń ugotować w 1,5 szklance mleka, wcześniej do proszku dodać łyżkę kakao, dokładnie wymieszać, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu do masła, na końcu dodać mielone orzechy, i spirytus chwilkę jeszcze ucierać. Nasączone ciasto posmarować dżemem. Masę wyłożyć na dżem, przykryć drugą połową ciasta, spodem na wierzch, nasączyć. Polać polewą czekoladową, obficie posypać orzechami, odstawić w chłodne miejsce, na dwie godziny. Smacznego.
Gabinka