Sposób przygotowania:
ciasto orzechowe z masą budyniową
Ciasto: Do miski włóż mąkę, dodaj masło, posiekaj razem nożem. Dodaj 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, i ponownie wszystko razem posiekaj. Zagnieć jednolite ciasto, podziel na dwie części. Jedną część ciasta przełóż na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Piecz ok. 10 min. ok. 10 min. Drugą część ciasta wyłóż również na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Polewa orzechowa: 8 dag masła przełóż do garnka, dodaj 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu i, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż wszystko się całkowicie rozpuści. Dodaj pokrojone orzechy włoskie i wymieszaj. Masę orzechową rozsmaruj na surowym cieście . Ciasto to również piecz ok. 10 min. w temp. 180 stopni. Masa budyniowa: Odlej połowę mleka i rozrób w nim budynie. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko, mieszając, wlej rozrobione budynie i zagotuj. Ugotuj budyń, wystudź. 25 dag masła utrzyj i, cały czas ucierając dodawaj ostudzony budyń. Na pierwszym upieczonym, wystudzonym cieście rozsmaruj masę budyniowa i przykryj je upieczonym, wystudzonym ciastem z polewą orzechową.