motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto orzechowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne ciasto przekładane do kawy

Ciasto orzechowe z powidłami

Składniki:

Ciasto orzechowe z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z powidłami
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 3/4 szkl cukru. Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywno z jedną łyżką cukru. Dodać do utartych żółtek. Orzechy wymieszać z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Łyżką drewnianą delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok. 45 min. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć powidłami.