Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto orzechowe z rumem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto z masą śmietankową oraz na biszkopcie orzechowo-kakaowym nasączonym ponczem przygotowanym z rumu.

Ciasto orzechowe z rumem

Składniki:

Ciasto orzechowe z rumem

 

  • Biszkopty:
  • 6 jajek
  • 3 łyżki maki
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l śmietany 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Woda
  • Reszta:
  • Rum
  • Woda przegotowana
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z rumem
Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i zmielone orzechy włoskie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wlać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przeciąć na trzy części.

Rum wymieszać z wodą (1:1 lub jak kto lubi). Nasączyć dwa biszkopty.

Masa:

Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę zmiksować na puch, dodać cukier i cały czas miksując powoli wlewać żelatynę.

Biszkopty przełożyć masą i polać polewą czekoladową.