ciasto orzechowe 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

wspaniałe aromatyczne ciasto orzechowe

ciasto orzechowe 4

Składniki:

ciasto orzechowe 4

 

  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki orzechów zmielonych - włoskich
  • 6 jaj
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 400 gram masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

ciasto orzechowe 4
Jaja , cukier, mąkę przesianą wraz z proszkiem miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Pieczemy w 170s.c około 40 minut. Przygotowujemy masę orzechową:mleko gotujemy i zalewamy nim orzechy.Odstawiamy.Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę podlewając co chwila mlekiem z orzechami,ucieramy. Połowę masy kładziemy na połowę biszkoptu, a druga połowę na wierzch i całą resztę biszkoptu.Obsypujemy brzegi zmielonymi orzechami.