Sposób przygotowania:
Ciasto orzechowe z sadzonym jajkiem
Masło utrzeć na pianę, dodawać cukier, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać bezpośrednio do ucieranej masy. Dodać gęstą śmietanę i zmielone orzechy, dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia natłuścić i wysypać mąką. Rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 15 minut w temp 170-190stC. Morele osączyć na sitku, syrop zachować. Budyń waniliowy dokładnie rozprowadzić mlekiem, żeby nie było grudek, dodać cukier, zagotować. Masę budyniową zdjąć z ognia, gdy lekko przestygnie, dodać śmietanę wymieszać. Na podpieczonym cieście układać kleksy budyniu, tak by przypominały białko jajka. Blachę ponownie wstawić do piecyka, ciasto piec w tej samej temp jeszcze 10-15 minut. Wyłożyć na deskę kuchenną, ostudzić. Na zupełnie zimnym cieście układać połówki moreli – utworzą one żółtka jajek. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, cienką warstwą posmarować jajka. Gotowe ciasto pokroić w taki sposób, by na każdej porcji znalazło się jedno sadzone jajko. RADA: Do przyrządzenia galaretki najlepiej użyć syropu z moreli i w razie potrzeby dopełnić go wodą do żądanej ilości.
Sarenka
Bahus