donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Ciasto orzechowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne i słodkie ciasto orzechowe jest dla mnie idealne na świąteczny stół, nie jest najbardziej z skomplikowanych ciast, a jego efekt jest pyyyszny!

Ciasto orzechowiec

Składniki:

Ciasto orzechowiec

 

 

 

 

 

  • masa maślana:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowiec
Składniki na ciasto siekam i zagniatam ze sobą i dzielę je na dwie części, blachę wykładam papierem, następnie rozkładam na nią jedną część ciasta, piekę w 180 stopniach przez około 15 minut. Masło z cukrem i miodem zagotować, gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, razem wszystko wymieszać. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając 3 szklanki mleka. Podczas gotowania wsypać cukier, następnie go ostudzić,masło utrzeć na pulchna masę, ucierając dodawać partiami zimny budyń. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, a na nią nałożyć masę orzechową. Piec również 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć masą budyniową, a na nią położyć ciasto z orzechami. Gotowe.