magdafer

magdafer

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

ciasto orzechowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

przepis mojej babci:)ja ucieram recznie to ciasto w misce-jak za dawnych czasow

ciasto orzechowo-cytrynowe

Składniki:

ciasto orzechowo-cytrynowe

 

  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechow wloskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • otarta skorka z jednej cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • tluszcz i bulka tarta do formy
  • mleko-ja daje ok cwierc szklanki

Sposób przygotowania:

ciasto orzechowo-cytrynowe
rozpuscic margaryne,do jeszcze letniej wsypac cukier i cukier waniliowy i zaczac ucierac,nastepnie dodac jajka i dalej ucierac do polaczenia sie i rozpuszczenia cukru,dodawac powoli make,proszek do pieczenia i zmielone orzechy,nastepnie dodac mleko-ja najczesciej daje ok cwierc szklanki,ale czasem jesli ciasto jest za geste mozna dodac troche wiecej,ciasto ma miec gestosc kwasnej smietany.Na koniec dodac skorke cytrynowa i kilka kropel aromatu cytrynowego,wszystko razem wymieszac,wlac do formy-ja pieke w sredniej tortownicy,piec w temp.200 stopni,ok-40 minut,najlepiej sprawdzic wyklaczka