olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Ciasto - orzechowy laptop

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To ciasto przygotowałam rok temu, dla mojego brata, który pasjonuje się komputerami. Goście byli zachwyceni nie tylko jego wyglądem, ale także smakiem.

Ciasto - orzechowy laptop

Składniki:

Ciasto - orzechowy laptop

 

  • 30 dag mąki,
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich,
  • 15 dag zimnego masła (lub margaryny),
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • szczypta soli.
  • Ponadto:
  • słoik powideł śliwkowych,
  • ok. 3-4 łyżki cukru pudru,
  • kopiasta łyżeczka gorzkiego kakao,
  • ok. 1 łyżki ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

Ciasto - orzechowy laptop
1) Mąkę przesiać do miski. Zimne masło pokroić na kawałeczki i dodać do mąki. Do składników w misce dodać mielone orzechy włoskie, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać, a następnie zrobić dołek, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli. Zarobić gładkie ciasto (jeżeli jest za rzadkie dodać trochę mąki, jeżeli się nie łączy dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat o grubości około 0,5 cm. Wyciąć z niego dwa prostokąty o wymiarach 20x32 cm. Każdy przełożyć na osobną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 12-15 minut, w temperaturze 180 st.C, całkowicie wystudzić. 2) Ostudzone prostokątny ciasta wyrównać (jeżeli to konieczne) - tak by wierzch był prosty, a nie pofalowany. Z reszty ciasta wyciąć klawisze - kwadraty o boku 1x1 cm, dłuższy klawisz (spacja) i kilka większych prostokątów, również ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 st.C. 3) 3-4 łyżki cukru pudru utrzeć z gorzkim kakao i taką ilością wody, by otrzymać dość gęsty lukier. Za pomocą wykałaczki, na każdym klawiszu, napisać kakaowym lukrem litery, cyfry i nazwy przycisków z klawiatury komputerowej (np. Enter, Ctrl), odstawić do stężenia. Resztę lukru zachować. Powidła podgrzać, ewentualnie przetrzeć przez sito i posmarować nimi oba placki zachowując centymetrowy margines. Na jednym prostokącie posmarowanym powidłami ułożyć klawisze - w odpowiedniej kolejności. Drugi płat zostawić (bez przycisków) - to będzie ekran, przykleić go od tyłu, do drugiego płatu resztą lukru i koniecznie podeprzeć książkami, np. grubą książką kucharską.