Sposób przygotowania:
Ciasto - orzechowy laptop
1) Mąkę przesiać do miski. Zimne masło pokroić na kawałeczki i dodać do mąki. Do składników w misce dodać mielone orzechy włoskie, cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać, a następnie zrobić dołek, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli. Zarobić gładkie ciasto (jeżeli jest za rzadkie dodać trochę mąki, jeżeli się nie łączy dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Ciasto rozwałkować na płat o grubości około 0,5 cm. Wyciąć z niego dwa prostokąty o wymiarach 20x32 cm. Każdy przełożyć na osobną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 12-15 minut, w temperaturze 180 st.C, całkowicie wystudzić. 2) Ostudzone prostokątny ciasta wyrównać (jeżeli to konieczne) - tak by wierzch był prosty, a nie pofalowany. Z reszty ciasta wyciąć klawisze - kwadraty o boku 1x1 cm, dłuższy klawisz (spacja) i kilka większych prostokątów, również ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 st.C. 3) 3-4 łyżki cukru pudru utrzeć z gorzkim kakao i taką ilością wody, by otrzymać dość gęsty lukier. Za pomocą wykałaczki, na każdym klawiszu, napisać kakaowym lukrem litery, cyfry i nazwy przycisków z klawiatury komputerowej (np. Enter, Ctrl), odstawić do stężenia. Resztę lukru zachować. Powidła podgrzać, ewentualnie przetrzeć przez sito i posmarować nimi oba placki zachowując centymetrowy margines. Na jednym prostokącie posmarowanym powidłami ułożyć klawisze - w odpowiedniej kolejności. Drugi płat zostawić (bez przycisków) - to będzie ekran, przykleić go od tyłu, do drugiego płatu resztą lukru i koniecznie podeprzeć książkami, np. grubą książką kucharską.
gosiapiotrek23
olusssiAA
Ojj tak, trochę mi to zajęło, ale brat był zachwycony :D
marietta
olusssiAA
:)