SUPERPRZEPIS

Ciasto orzechowo-marcepanowe

  • 3
  • luna
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Ciasto orzechowo-marcepanowe

Lubie ciasta orzechowe, a Wy?

Składniki:

Ciasto orzechowo-marcepanowe

 

  • 250 gram masla lub margaryny
  • 250 gram maki pszennej
  • 200 gram cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzki rumu-niekoniecznie
  • 200 gram grubo posiekanych orzechow wloskich
  • 100 gram posiekanej czekolady z nadzieniem marcepanowym

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo-marcepanowe

Jajka ubic z cukrem, dodac miekkie maslo. Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia i rum. Wsypac posiekane orzechy i czekolade, wymieszac. Piec w keksowce ok.60 min. w temp. 160 stopni. Ja zrobilam na gore ciasta polewe z masy marcepanowej(ok.200 gram) podgrzanej z 1 lyzka masla i 5 lyzkami mleka. Rozsmarowalam na zimnym ciescie i udekorowalam kuleczkami. Ciasto jest mocno orzechowe, czyli dla wszystkich wielbicieli orzechow:)