Sposób przygotowania:
Ciasto owsiane ze śliwkami z Lormont
Sposób przygotowania: 1.Śliwki mrożone HORTEX przesmaż na maśle. Jeśli mimo podsmażenia będę wodniste, dodaj łyżkę bułki tartej. 2.Białka ubij z białym cukrem na sztywną pianę. 3.Płatki owsiane zmiksuj z prażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz lnem i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 4.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła 24 cm) przełóż masę płatkową i sformuj z niej spód ciasta. 5.Spód wstaw na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195ºC. 6.Do miski wsyp cukier brązowy, mąkę oraz zimne pokrojone masło. Całość rozetrzyj, w ten sposób powstanie pyszna kruszonka. 7.Kiedy spód będzie już złoty, wyciągnij blaszkę z piekarnika i schłodź ciasto. 8.Dołóż śliwki, przykryj je warstwą kruszonki i piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.