michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Ciasto owsiane ze śliwkami z Lormont

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam ciasta, ale tylko niektóre. Nie przepadam za typowymi sernikami, nie lubię tortów i ciast z masami. Za to jestem absolutnie zakochany w ciastach owocowych. Szczególnie tych, które poznałem w regionie Lormont.

Ciasto owsiane ze śliwkami z Lormont

Składniki:

Ciasto owsiane ze śliwkami z Lormont

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto owsiane ze śliwkami z Lormont
Sposób przygotowania: 1.Śliwki mrożone HORTEX przesmaż na maśle. Jeśli mimo podsmażenia będę wodniste, dodaj łyżkę bułki tartej. 2.Białka ubij z białym cukrem na sztywną pianę. 3.Płatki owsiane zmiksuj z prażonymi na suchej patelni orzechami i migdałami oraz lnem i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. 4.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (okrągła 24 cm) przełóż masę płatkową i sformuj z niej spód ciasta. 5.Spód wstaw na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 195ºC. 6.Do miski wsyp cukier brązowy, mąkę oraz zimne pokrojone masło. Całość rozetrzyj, w ten sposób powstanie pyszna kruszonka. 7.Kiedy spód będzie już złoty, wyciągnij blaszkę z piekarnika i schłodź ciasto. 8.Dołóż śliwki, przykryj je warstwą kruszonki i piecz 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Tagi:

śliwki