Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1197]

Szpinakowe kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetna propozycja zwłaszcza dla dzieci, które nie lubią warzyw. Szpinak nie wpływa znacząco na smak klusków, więc powinny one posmakować dziecku, a do tego są zdecydowanie bardziej wartościowe niż zwykłe kluseczki.

Szpinakowe kluski śląskie

Składniki:

Szpinakowe kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kluski śląskie

ETAP 1:

Szpinakowe kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę

Czosnek kroimy drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię, podgrzewamy, aż się rozmrozi. Dodajemy czosnek, sól i pieprz.

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę.

ETAP 2:

Szpinakowe kluski śląskie
Do ziemniaków dodajemy szpinak, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz

Do ziemniaków dodajemy szpinak, jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wyrabiamy jednolite ciasto.

ETAP 3:

Szpinakowe kluski śląskie
Ciasto zwijamy w wałeczek i kroimy na plasterki

Ciasto zwijamy w wałeczek i kroimy na plasterki.

ETAP 4:

Szpinakowe kluski śląskie
Przygotowujemy kluski z dziurką i gotujemy je w osolonym wrzątku

Kawałki ciasta formujemy w kulkę, rozpłaszczamy je i robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy do momentu wypłynięcia + 3 minuty.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.