Sposób przygotowania:
Ciasto Pani Walewska
Na stolnicę przewiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka jaj, margarynę, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwie duże blaszki. Ciasto wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia tylko na spód. Mamy upiec dwa blaty. Na ciasto wykładamy po pół słoiczka dżemu i równomiernie rozsmarowujemy. Przygotowujemy bezę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier puder. Gdy dodamy cały cukier puder, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Piana powinna być lśniąca. Przekładamy ją na oba blaty, po połowie na każdy. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy oba placki do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli nie zmieszczą nam się w piekarniku dwie blaszki, wtedy bezę przygotowujemy na dwa razy i pieczemy placki po sobie. Gdy placki będą upieczone, odstawiamy je w chłodne miejsce do przestudzenia. Mleko dzielimy na dwie części. Jedną przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na ogień. Do drugiej części mleka dodajemy żółtka jaj i mąkę i ubijamy lub miksujemy, żeby składniki połączyć ze sobą. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, dodajemy do niego tę drugą część mleka i zagotowujemy. Budyń ostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy partiami budyń i cukier puder do smaku. Następnie dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy placki ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce.