Ciasto Pani Walewska

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kruche ciasto z bezą. Propozycja na Walentynki.

Ciasto Pani Walewska

Składniki:

Ciasto Pani Walewska

 

  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 250 g margaryny Palmy z Murzynkiem,
  • 6 żółtek.

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki – lub innego kwaskowego (450 g),
  • 120 g płatków migdałowych.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Pani Walewska

Składniki ciasta szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce. Białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.



Prostokątną formę (25 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód i smarujemy ją połową dżemu. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, a na nią sypiemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie trzeba postąpić z drugą częścią ciasta. Placki studzimy.