mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pani Walewska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pani Walewska wszystkim smakowała, a najbardziej obdarowanemu, który wprost uwielbia wypieki z dużą ilością kremu:)

 Pani Walewska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pani Walewska

 

  • Kruche ciasto:

 

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 6 żółtek

 

  • Masa kremowa:

 

 

  • Beza:

 

 

  • Ponadto:

 

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pani Walewska
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form ); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową.
Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
 Pani Walewska
Etap 1
 Pani Walewska
Etap 2
 Pani Walewska
Etap 3
 Pani Walewska
Etap 4