SUPERPRZEPIS

Ciasto piaskowe z lekką pianką

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto piaskowe z lekką pianką Więcej zdjęć (5)

Ciasto z bitą śmietaną jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Galaretkę można dodać o dowolnym smaku.

Składniki:

Ciasto piaskowe z lekką pianką

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 25 dag masła
  • 20 dag mąki tortowej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • Krem:
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 galaretki agrestowe
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3-4 kostki czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piaskowe z lekką pianką
Masło lub margarynę rozpuścić i przestudzić. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Całe jajka z cukrem wanilinowym i cukrem kryształem ubić na puszystą masę. Następnie dodać przestudzone masło i mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanny o wymiarach 21/37 cm. Piec w temp.180 stopni około 35-40 minut. Krem: Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody, ostudzić. Śmietanę z cukrem ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając połączyć z płynną galaretką. Wyłożyć na upieczone, zimne ciasto i posypać startą czekoladą. Odłożyć do lodówki do stężenia.
Ciasto piaskowe z lekką pianką
Całe jajka z cukrem waniliowym i kryształem ubić do białości
Ciasto piaskowe z lekką pianką
Połączyć z przygotowanymi składnikami i wylać do formy
Ciasto piaskowe z lekką pianką
Ubitą śmietanę połączyć z płynną galaretką
Ciasto piaskowe z lekką pianką
Wyłożyć na ciasto posypać tartą czekoladą