iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto piernikowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Na deser polecamy dzisiaj ciasto piernikowe z dżemem wiśniowym i polewą czekoladową. Palce lizać!

Ciasto piernikowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto piernikowe

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag masła
  • dodatkowo:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego
  • 20 dag polewy czekoladowej

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe
Jedno z ulubionych ciast w moim domu choć przygotowanie jest troszkę kłopotliwe.



Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao dodać cukier i wymieszać, następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki masło lub lekko roztarte oraz jajka i płynny miód. Zagnieść ciasto i schłodzić,(ciasto troszkę się klei ), po około godzinie ciasto podzielić na trzy części i upiec osobno 3 jednakowej wielkości placki .Ja robię to na blaszce o wymiarach 20cm na 27 cm i wychodzą mi placki grubości do 1-1,5 cm, najlepiej wilgotną dłonią rozciągać na tej blaszce i co ważne na papierze, ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo miękkie i się łatwo łamie, ale jak ostygnie to twardnieje . Można też zrobić tak: ciasto rozciągnąć na blaszce która jest na wyposażeniu piekarnika i potem podzielić na trzy paski tylko wtedy grubsze grubsze ciasto .Budyń ugotować na mleku jeśli mamy budyń bez cukru dodać 2 łyżki cukru .Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć dżemem i gorącym budyniem ,wierzch ciasta polać polewą i dowolnie udekorować, najlepiej smakuje po minimum 24 godz .
Ciasto piernikowe
Upieczone i przełożone ciasto polać polewą i udekorować
Ciasto piernikowe
Ciasto najlepiej smakuje po 24 godz polane sporą ilością polewy