agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Ciasto piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste w wykonaniu ciasto o smaku piernika, bez bakalii, ale za to bardzo smaczne. Moje rodzinka je uwielbia i często je piekę.

Ciasto piernikowe

Składniki:

Ciasto piernikowe

 

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g margaryny
  • 2,5 szklanki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 2 łyzki dzemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe
Jajka cukier, margarynę utrzeć mikserem na puszysta masę. Następnie dodać mąkę wymieszana z proszkiem, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, dżem, sodę rozpuszczona w niewielkiej ilości wody, wlać mleko.

Ciasto wylać do natłuszczonej blaszki. Upiec w temperaturze 170 stopni.

Udekorować cukrem pudrem.