kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Ciasto piernikowe z kremem karpatkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Proste,nieskomplikowane i pyszne

Ciasto piernikowe z kremem karpatkowym

Składniki:

Ciasto piernikowe z kremem karpatkowym

 

  • 1 jajo
  • 120 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 60g konfitury wiśniowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g masła oraz masło i bułka tarta do formy
  • torebka budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • pół kostki miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • kolorowa posypka
  • pół tabliczki czekolady deserowej
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piernikowe z kremem karpatkowym
Od zawsze uwielbiałam ciasta piernikowe oraz krem karpatkowym.Od jakiegoś czasu śledzę blog Paleta smaku i to właśnie tam znalazłam ten świetny przepis,który połączył te dwa wspaniałe smaki.(www.paletasmaku.blogspot.com)

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. W dużej misce ubić całe jajo z cukrem, dodawać cały czas ubijając kolejno: mleko, kakao, przyprawę, mąkę i sodę, konfiturę, a na koniec przestudzone masło.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Okrągłą tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Wylać masę do tortownicy. Piec ok. 50 – 60 minut.
Wystudzone ciasto wyciągnąć z formy, rozkroić długim, ostrym nożem.Ja wykroiłam 3 blaty.

Budyń przygotuj wg przepisu na opakowaniu,tylko z mniejszej ilości mleka czyli 500 ml.Do gorącego budyniu dodaj miękkie masło oraz cukier puder,dokładnie wymieszaj i ostudź.Zimna masą przełóż ciasto.Z czekolady i śmietany zrób polewę i obficie pokrop nią ciasto a wierzch udekoruj kolorową posypką.
Ciasto jest bajecznie proste a znika w okamgnieniu,moi najmłodsi nie dali mu szansy na zestarzenie się ;)