Sposób przygotowania:
Ciasto piernikowe bez miodu
Łyżkę cukru zrumienić na suchej patelni, dodać wodę, aby powstały karmel rozpuścił się.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, karmel, mąkę, przyprawe piernkową.
Starannie ciasto wyrobić, aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Pod koniec wyrabiania dodać sodę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać.
Połączyć ciasto z ubitą pianą z białek, dodać bakalie oprószone mąką.
Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 50 minut.
Po wyjęciu z formy można je polać polewą.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę, karmel, mąkę, przyprawe piernkową.
Starannie ciasto wyrobić, aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Pod koniec wyrabiania dodać sodę rozpuszczoną w 1 łyżce zimnej wody, wymieszać.
Połączyć ciasto z ubitą pianą z białek, dodać bakalie oprószone mąką.
Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Piec w bardzo słabo nagrzanym piekarniku około 50 minut.
Po wyjęciu z formy można je polać polewą.