SUPERPRZEPIS

Ciasto pina colada

  • 12
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Ciasto pina colada Więcej zdjęć (5)

Prawdziwy rarytas dla wielbicieli ananasa i kokosowej bezy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, kiedy smaki ładnie się połączą. Na moim stole to ciasto gościło po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni!

Składniki:

Ciasto pina colada

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka rozmiar L
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • KOKOSOWY BLAT;
  • 4 białka (żółtka pójdą do kremu)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

 

  • KREM:
  • puszka 400 g ananasa w syropie
  • sok ananasowy w kartonie
  • 1 łyżka cukru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 4 żółtka (białka pójdą do kokosowego blatu)
  • 20 dag masła

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pina colada
BISZKOPT: Dno blaszki o wymiarach 35x25 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą (boki pozostawić nie posmarowane). Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać partiami cukier, a następnie pojedynczo żółtka. Na koniec delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut do „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odkroić nożem biszkopt od nie posmarowanego boku blaszki i pomagając sobie deską wyjąć go z blaszki. Wystudzić na kratce kuchennej.

KOKOSOWY BLAT: Blaszkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, powierzchnię wyrównać i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (160 stopni z termo obiegiem lub 180 stopni bez termo obiegu). Piec 20-25 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z blaszki pomagając sobie deską, delikatnie zdjąć papier do pieczenia i przełożyć bezę na kratkę kuchenną do wystudzenia.

KREM: Ananasa bardzo dokładnie odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę. Syrop odmierzyć i uzupełnić sokiem ananasowym z kartonu do objętości 330 ml. Część płynu wymieszać z proszkiem budyniowym, cukrem i żółtkami. Resztę płynu zagotować i ugotować na nim budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło spienić, zmiksować z dodawanym po troszku zimnym budyniem na puszysty krem. 2 czubate łyżki kremu odłożyć do posmarowania wierzchu, do reszty dodać pokrojonego ananasa i wymieszać.

WYKOŃCZENIE: Wystudzony biszkopt włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, rozsmarować na nim krem, przykryć blatem kokosowym i delikatnie docisnąć. Blat kokosowy posmarować odłożonym wcześniej kremem i posypać wiórkami kokosowymi. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przy pomocy łyżki namalować nią na cieście esy-floresy. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Ciasto pina colada
Budyń żółtka i cukier rozprowadzić w części syropu z ananasów.
Ciasto pina colada
Do ubitych na sztywno z cukrem białek dodać wiórki kokosowe.
Ciasto pina colada
Bezę kokosową piec około 20-25 minut do zrumienienia.
Ciasto pina colada
Stopioną w kąpieli wodnej czekoladą namalować na cieście esy floresy.