Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Ciasto Pleśniak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszne ciasto, które zawsze się udaje

Ciasto Pleśniak

Składniki:

Ciasto Pleśniak

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • słoik dżemu

Sposób przygotowania:

Ciasto Pleśniak
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, dodać masło, żółtka i trochę aromatu. Zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części (jedna powinna być mniejsza). Pierwszą porcję ciasta wylepić blaszkę, posmarować dżemem. Do drugiej porcji dodać kakao, zwinąć w folię i włożyć do lodówki. Najmniejszą porcję także włożyć do lodówki. Po 30min. zetrzeć na tarce ciemne ciasto na jasne posmarowane dżemem. Ubić pianę z białek i cukru, rozłożyć ją na cieście. Posypać startym trzecim ciastem, piec godz. w temp. 180 st.

Tagi:

jajko jajka