pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ciasto podkarmiane - chlebek watykański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niektórzy nazywają to ciasto "Watykańskim Chlebkiem szczęścia". Myślę jednak, że z chlebem ma chyba niewiele wspólnego bo jest słodkie.

Ciasto podkarmiane - chlebek watykański Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto podkarmiane - chlebek watykański

 

  • ZACZYN:
  • 1/3 szklanki mąki tortowej typ 450
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • Składniki na 1 keksówkę ciasta i 1 część zaczynu:
  • 250 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 średnie jabłka
  • 100 g gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto podkarmiane - chlebek watykański
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej misce i odstawiamy przykryte ściereczką na 3 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie zaczynu nie mieszamy! Po 3 dniach zaczynamy podkarmianie. 1 dzień - do zaczynu dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy) 2 dzień - wlewamy 250 ml mleka (nie mieszamy) 3 dzień - dodajemy 320 g mąki (nie mieszamy) 4 dzień - mieszamy rano, w południe i wieczorem 5 dzień - dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy) 6 dzień - pieczemy ciasto Ciasto pieczemy w 4 szerszych keksówkach, dlatego zaczyn dzielimy na 4 części. Jabłka i czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki łączymy z zaczynem. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą szerszej keksówki. Pieczemy w 180*C ok. 45 minut.
Ciasto podkarmiane - chlebek watykański
Ciasto podkarmiane przed podaniem w blaszce