Sposób przygotowania:
Ciasto podkarmiane - chlebek watykański
Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w plastikowej misce i odstawiamy przykryte ściereczką na 3 dni w temperaturze pokojowej. W tym czasie zaczynu nie mieszamy! Po 3 dniach zaczynamy podkarmianie. 1 dzień - do zaczynu dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy) 2 dzień - wlewamy 250 ml mleka (nie mieszamy) 3 dzień - dodajemy 320 g mąki (nie mieszamy) 4 dzień - mieszamy rano, w południe i wieczorem 5 dzień - dodajemy 250 g cukru (nie mieszamy) 6 dzień - pieczemy ciasto Ciasto pieczemy w 4 szerszych keksówkach, dlatego zaczyn dzielimy na 4 części. Jabłka i czekoladę ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki łączymy z zaczynem. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą szerszej keksówki. Pieczemy w 180*C ok. 45 minut.