Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Ciasto pomarańczowo-dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ma przepiękny zapach i kolor. W dodatku jest puszyste i mocno maślane. Idealne na deser do popołudniowej kawy, czy herbaty.

Ciasto pomarańczowo-dyniowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe

Roztapianie masła z cukrem:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe
Masło i cukier trzcinowy w trakcie roztapiania w rondelku

Masło wrzucić do garnka i roztapiać na wolnym ogniu ciągle mieszając. Dodawać partiami cukier i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Łączenie składników:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe
Masło z cukrem, puree z dyni oraz pomarańczą

Dodać puree z dyni, zmiksować. Dodać żółtka, sok z pomarańczy oraz skórkę i znowu dokładnie zmiksować.

Mieszanie mąki:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe
Wszystkie rodzaje mąki przesiane razem z sodą

Mąki przesiać do miski razem z sodą. Wymieszać. Partiami wsypywać do masy dyniowej cały czas miksując.

Ubijanie białek:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe
Białka ubite na sztywną pianę przed wmieszaniem do masy dyniowej

Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać przy pomocy szpatułki do masy dyniowej.

Pieczenie:

Ciasto pomarańczowo-dyniowe
Ciasto dyniowo-pomarańczowe przed upieczeniem

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm nasmarowanej masłem i wysypanej mąką kukurydzianą. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Po upieczeniu studzić pół godziny w lekko uchylonym piekarniku. Podawać posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego!